Hasznos tanácsok egy tapasztalt autómentőstől

Komolyan kell venni az út szélén elhelyezett vadveszélyt jelző táblát?!

Magyarországon szerencsére igen kevés azon rovarok, kigyók, vagy bármilyen állatok száma, amelyek komoly veszélyt jelentenének, vagy ártalmasak lennének az emberre nézve. Ám az őzek, vaddisznók jelentős károkat, baleseteket okozhatnak az utakon. Legfőképpen párzási időszakban figyelhetjük meg, hogy vadak rontanak ki az országútra, ami nem csak kellemetlen, hanem veszélyes és igencsak költséges is. Az állatok szeretete egyértelmű, de amikor váratlanul kiront az útra egy több mázsás őz, vaddisznó, vagy szarvas, az ütközés nem csak az autónak okoz kárt, hanem az állat is súlyos sérülést szerezhet, nem beszélve az autóban ülő személyekről.

Szerencsére a közútkezelő egyre több pénzt fordít a vadvédő hálók és kerítések kiépítésére.

A lakott területek és két falu, vagy város közötti közigazgatási területen kívüli összekötő utakon fokozottabb a vadveszély. Ezen helyeken tábla figyelmeztet mindenkit a veszélyre. A táblák, kerítések és hálók mindkét fél testi épségét védik. A figyelmeztetéseket nagyon komolyan kell venni.

Egyetlen egy dolgot lehet tenni, hogy azokon a helyeken, ahol vadveszélyre figyelmeztető táblát látunk, sokkal lassabban és körültekintőbben kell közlekedni. Ez leginkább az esti, éjszakai, vagy hajnali órákban jellemző, hiszen ezek az állatok akkor indulnak el. A vadakra nem jellemző, hogy szétnéznének, ezért, ha már nem tudjuk elkerülni az ütközést, az egyetlen megoldást az jelentheti, ha egyenesen fogjuk a kormányt és elütjük, mert a tapasztalatok alapján sokkal komolyabb sérülést okozhat az, ha hirtelen elkapjuk a kormányt.

Ha azonban már megtörtént a baj, és elütöttük a vadat, azonnal szükséges kitenni az elakadásjelző háromszöget és be kell kapcsolni a vészvillogót, hogy a mögöttünk lévő autós is kellő időben észrevegyen.

Ezt követően haladéktalanul értesítsük a rendőrséget és ha szükséges, akkor az autómentőt.

Ebben az esetben nem szabad magunkkal vinnünk a vadállatot, mert az súlyos büntetést von maga után. Először érdemes utánanézni, hogy mely vadásztársaság területén történt a baleset, mert lehet, hogy meg tudják téríteni az okozott kárt. Azt viszont mindenképpen bizonyítani kell, hogy a szabályokat betartva közlekedtünk, mert előfordulhat, hogy nekünk kell a büntetést kifizetni, ami az esetek többségében akár több millió is lehet.

Hiszen ebben a helyzetben a balesetben hibás félnek kell megtéríteni az okozott kárt. Ezt úgy kell érteni, hogy ha a helyi illetékes vadásztársaság nem tesz eleget a jogszabályi kötelezettségeinek, vagyis nem helyez ki vadveszélyre figyelmeztető táblákat, akkor őket terheli a felelősség. Ellenkező esetben, hogy ha a közúti tábla kihelyezésre került, figyelmeztette a gépjárművezetőt, ám mégse tartotta be a sebességkorlátozást, az autó vezetője lesz a hibás. Ezért célszerű elkerülni a bajt és betartani az előírást.

Mindig a megfelelő sebességgel haladjon, tartsa be a sebességkorlátozást, így elkerülheti az esetleges balesetet. Ha látja a vadveszélyre figyelmeztető táblát, legyen körültekintő, haladjon lassabban és fokozottan figyeljen.

Sokéves tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy egy ilyen gázolás súlyos következményekkel járhat, nem csak az anyagi kár lesz jelentős, hanem a személyi sérülés is. Ritka, amikor az autóvezető megússza ezeket az ütközéseket. Csak azt tudjuk javasolni, hogy mindig figyeljük a vadveszélyre figyelmeztető táblákat, legyünk körültekintőek, pláne akkor, ha éjszaka, vagy a hajnali órákban vagyunk kénytelenek vezetni. A vadállatokra leginkább az a jellemző, hogy este, vagy éjszaka indulnak útnak. Viszont kellő odafigyeléssel is előfordulnak balesetek, melyeket nem tudunk elkerülni.

Ha megtörténik a baj, a közút meletti árokba sodródik, ne habozzon, tárcsázza az éjjel-nappal elérhető telefonszámunkat és kérjen segítséget.

+36 20 918 8649

Autómentő cégünk Magyarország egész területén, Pest megyében és vidéken is nonstop elérhető, az év bármely napján. Számunkra nem jelent gondot az időjárás, vagy akár egy ünnepnap. Tárcsázzon minket, mondja el pontosan, hogy mi történt, mi pedig a lehető legrövidebb idő alatt indulunk az Ön segítségére.

A sérült gépjárművet elszállítjuk a megbeszélt helyszínre, de kérésre megfelelő szervízt is tudunk ajánlani.

Kiemelten veszélyes települések vadkár szempontjából: Páty, Biatorbágy, Budakeszi, Budaörs, Telki, Budajenő, Nagykovácsi, Sóskút, Érd, Pusztazámor, Diósd, Tárnok, Zsámbék, Tok, Herceghalom. Ezen településekre SOS autómentést vállalunk azonnali indulással.

NoemiKomolyan kell venni az út szélén elhelyezett vadveszélyt jelző táblát?!