Hasznos tanácsok egy tapasztalt autómentőstől

Fáradtan vezetni?

Számtalan olyan élethelyzet adódhat, amikor nem tudja megfelelően kipihenni magát az autóvezető, mégis kénytelen autóba ülni és akár több száz kilométert levezetni. Vagy megeshet az is, hogy reggel fáradtan, kialvatlanul ül a járművébe. Délután pedig, egy hosszú munkanap után szintén fáradt, mégis autóval fog közlekedni. Ebben az esetben az éberségi szint megváltozik, a megfelelő érték alá kerül, ezáltal pedig a reakcióidő megsokszorozódik. Ilyenkor nagyobb veszély leselkedik az autósra, mint az gondolná. Egy forgalmas útvonalon haladva komoly baleset okozója lehet a fáradt, kialvatlan autóvezető. A kevésbé forgalmas útszakaszon a monotónia jelent veszélyt, hiszen egy ingerszegény környezetben könnyen elaludhat az autóvezető, ezáltal pedig nem csak magát, hanem másokat is hatalmas veszélybe sodorhatja. Fáradtan, sötétben több órát vezetni olyan, mintha az autóvezető alkoholt ivott volna. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a fáradtság és kialvatlanság hasonlóan befolyásolja a szervezetet és a reakcióképességet, mint az alkohol. Sajnos az álmosságra még nincs mérőeszköz, azt a közúti ellenőrzések alkalmával a rendőrök nem tudják mérni. Szakemberek szerint a közúti balesetet közel 25%-ért az álmosság, az elalvás okolható. Aki álmos, fáradt, és nem tesz ellene semmit, sajnos előbb-utóbb elfog aludni. A vezetés közbeni elalvás, még ha csak pár másodpercig is, komoly, életveszélyes balesetet okozhat. A statisztikák szerint az elalvásos balesetek nagy része hajnali kettő és hat óra, valamint délután kettő és négy óra között történik. A jelek viszont könnyen felismerhetőek, a szervezet jelez, csak figyelni kell rá. Ha időben észreveszi, és tesz ellene, akkor életveszélyes balesetektől óvhatja meg önmagát, szeretteit és másokat is. Milyen jelei lehetnek a koncentrációképesség megváltozásának és a kimerültségnek?
– sok ásítás, fejvakarás
– elfelejti lekapcsolni a fényszórót a szembejövő autósnak
– zavaróvá válnak a körülötte lévő dolgok, pl.autó lámpája, póznák, előzés stb.
– elfelejti az indexelést
– melege lesz, vagy éppen ellenkezőleg, elkezd fázni
Ha ezen tüneteket, vagy hasonlókat észleli magán, mielőbb tegyen annak érdekében, hogy elkerüljön egy balesetet. Sokan próbálkoznak a rádió hangosításával, énekléssel, ablak lehúzásával, ám mindezek csak tüneti kezelések, a probléma, a fáradtság nem fog megszűnni. A legjobb, amit tehet, hogy megáll, félrehúz autójával, és beiktat egy 10-15 perces pihenőt. Ha van alkalma beszélgessen valakivel, benzikutassal, vagy eladóval, higgye el csodát fog tenni a pár perces kommunikáció. Természetesen az a legjobb, hogy ha kialvatlanul nem indul útnak. Az emberi szervezetnek legfőképpen három dologra van szüksége, az alvásra, evésre és ivásra. Evés és ivás nélkül kibírja a szervezet, amíg bele nem hal, ám az alvás kényszere annyira erős, hogy az agy nem képes létezni nélküle, ezért előbb-vagy utóbb de a személy el fog aludni. Ez esetben akár autóvezetés közben, ami által nem csak az autóvezető, hanem a közlekedésben való többi résztvevő biztonságát is komolyan veszélyezteti. Az alváshiány két egymást követő éjszakai alvással pihenhető ki. Meg kell tanulni jól, kipihenten aludni és az életet úgy szervezni, hogy csak és kizárólag éberen induljon útnak minden autóvezető. Léteznek olyan “dopping” szerek, melyek segítségére lehetnek, pl.koffein, energiaital, kávé, stb..Rövidebb ideig használhatóak, és kis ideig elérhető velük a kívánt állapot. Ám hosszabb ideig sajnos nem, az agyat sokáig nem lehet becsapni, előbb-utóbb alvásra fog kényszeríteni. A koffeinnek az emberi szervezetre gyakorolt hatása összetett, serkentő hatású, stimulálja az idegrendszert, fokozza a szív-, és veseműködést. Hatására a zsigeri erek összeszűkülnek, az agy több vért kap, így a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van. Ám a sok koffeinnek is megvan a mellékhatása, ha valaki túlzásba viszi fogyasztását, mint pl. az aritmikus érverés, remegés, szorongás, esetlegesen hasmenés. Fontos tudni, hogy a koffein nem a fáradtság megszüntetésére való, hatásának elmúltával sokkal erősebben tér vissza az álmosság, ugyanis az csak csak pihenéssel múlhat el. A koffeinnel az ébrenlét – a munka- és a szabadidő pillanatai válhatnak intenzívebbé.
Ha úgy érzi autómentésre lesz szüksége, keressen minket bizalommal. Az év bármely napján,non-stop elérhetőek vagyunk az ország egész területén. Ne habozzon, ha szüksége van ránk hívja telefonszámunkat, mondja el pontosan hol van, mi történt és mi a lehető legrövidebb idő alatt indulunk menteni. Számunkra nincs lehetetlen, több éves szakmai tudással, megfelelő hozzáértéssel és precizítással állunk ügyfeleink rendelkezésére. A minőség számunkra garancia, tekintse meg referenciáinkat és hívjon bennünket.

NoemiFáradtan vezetni?